Portugália

„titkos favorit”

Portugália izgalmas, sok felfedezni valót tartogató ország – egyébként nem csak akkor, ha borozni szeretnénk. A portugál borászok a saját útjukat járják: az őshonos szőlőfajtából készítenek bort, kevés teret engedve a populárisabb fajtáknak, mint pl. a cabernet vagy a merlot. Ezek minősége korábban széles skálán mozgott a rettenetestől az egészen kiválóig, de aztán az EU csatlakozás kapcsán kapott támogatásokból a borászatok rohamosan fejlődni kezdtek. Manapság már egyre inkább fontos – de mindenképpen érdekes – szereplői a nemzetközi borpiacnak.

Douro völgyét remélhetőleg minden borszerető ismeri - és nem csak a Porto-i miatt. Ugyanis itt remek robosztus, testes borokat készítenek jellemzően Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, és Tinta Roriz (ami egyébként Tempranilloként ismert Spanyolország szerte) szőlőt felhasználva. Kicsit délebbre fekszik Dão, ahol elegánsabb borok születnek, sokan Burgundiához hasonlítják. A borvidékek közül kiemelnénk még Vinho Verde-t, ami az ország északi részén található és fehérborairól híres. Ezek a borok jellemzően savasak, ami mellé a felhasznált szőlő függvényében további ízjegyek kapcsolódhatnak. A Trajadura például acélosabbá teszi a bort, Arinto pedig inkább ásványosabbá.

Természetesen Porto és Madeira kihagyhatatlan, ha Portugáliáról beszélünk. Akik még nem kóstoltak egy-egy jobb minőségűt ezekből a magasabb (~20%) alkoholtartalmú desszertborokból,  el sem tudják képzelni, milyen az ízgazdagok és koncentráltak tudnak lenni.