Madeira

Madeira az Észak Afrikai partoktól nyugatra fekszik, egy apró sziget az Atlanti óceánban. A borkészítés a Portugál telepesekkel kezdődött a XV. század elején, azonban a jelenleg ismert madeirai bor valamikor a XVII-XVIII. században alakult ki.

Ugyanúgy erősített bor, mint a portoi, egyedisége abban áll, hogy végső formáját „főzés” után éri el. A bort - készítés technológiájától függően valamilyen módon - 40-50 fokos melegben érlelik.

A filokszéra járvány Madeirát sem kímélte, a szőlőültetvények java része kipusztult. Az eredeti fajtákból, mint amilyen a Sercial, a Verdelho, a Bual (Boal) vagy például a Malvázia (Malmsey), kevés ültetvény maradt, a borászok a betegségeknek jobban ellenálló és bőtermő Negra Mole-t telepítették helyettük.

A jobb minőségű borokat általában az eredeti fajtákból készítik, amit a palackon is feltüntetnek. A Sercial száraz, jellemzően aperitifként fogyasztják, míg a Verdelho-t vagy a Bual-t, amelyek félszárazak vagy félédesek, ételekhez, esetleg magukban. Az édes, testes és komplex mazsolás Malvázia desszertekhez, vagy étkezés, után magában a legjobb.

A madeirai borok, köszönhetően a hőkezelésnek, a világon a legjobban eltartható borok közé tartoznak, olykor-olykor 100 évnél idősebb palackokkal is találkozhatunk, melyek teljesen jó állapotban vannak.


Madeirai borokról több információt itt találhatsz: http://www.fillthewinebox.com/hirek/2016-10-18/madeira

 
Régió pincészetei