Casar de Burbia

Ókori római légiósok és az El Camino mai zarándokai ugyanazon a napsütötte, kékszőlővel határolt utat járták és járják végig ma is, amikor a spanyolországi El Bierzo-n haladnak keresztül. A földrajzi fekvésének köszönhetően egészen különleges klímájú térségben találhatjuk a Bello család pincészetét, a Casar de Burbiát.

Fernandez Bello még a 80-as években kezdett borokat készíteni a 27 hektáros területen a térségben nagy hagyományokkal bíró Mencia kékszőlőből. A Menciát egyébként a római légiósok telepítették ide először, s bár a 19 században a filoxéra komoly pusztítás végzett a fajtában, máig a környék ikonikus szőlőjeként tartják számon, ’Ibériai ékkövének’ is nevezik.
 
A málnaszínű, erősen gyümölcsös aromájú, de alkoholos Menciából készített borok íz világukban erősen emlékeztetnek a bordeaux-i borokra, különösen a Cabernet Franc-ra olyannyira, hogy egy-egy forrás – tévesen- bordóiként azonosítja a fajtát.
 
A sajátos talajviszonyoknak és a sok napsütésnek köszönhetően olyan minőségű borok születnek a családi birtokon, melyek közül az elmúlt években több is  (pl. az Hombros, a Tebaida)  remekül teljesített rangos, nemzetközi borversenyeken.