Spanyolország

Spanyolország jelenleg a világ harmadik legnagyobb bortermelő országa. Bár már jóval időszámításunk előtt is műveltek szőlőt az Ibériai félszigeten, ezt a tudást kevéssé sikerült felhalmozni az évek során, a 80-es évek elejéig a Spanyolország említése csak kelletlen mosolyt szült a borszeretők arcára.

Aztán a 80-as évek végén Pesquera-ban Alejandro Fernandez megalkotta a Janus-t, és a fogyasztók elkezdtek figyelni Spanyolországra…

Spanyolországban az őshonos szőlőfajták száma meghaladja a 400-at, de alapvetően a Tempranillo uralkodik. Különböző klónjai más és más karakterű bort adnak. Míg pl. Penedés régióban nem érlelhető igazán jól, addig Ribera del Duero-ban remek, közepesen tanninos és alkoholos borokat készítenek belőle.  Rioja-ban pedig, - mely egyébként az ország legismertebb bortermelő vidéke - erős, gazdag, izgalmas borok születnek a Tempranillo-ból.

A spanyol bortörvények az érlelés hosszára fókuszálnak: a vörösborokat, ha a palackon Crianza olvasható, akkor két évig, ha Reserva, akkor három évig, ha Gran Reserva, akkor öt évig érlelték. Az egyes kategóriák nem csak árban térnek el, hanem – elméletileg - minőségben is. A borászok hosszabb érlelésre a jobb alapanyagokat választják ki. A spanyol szabályozás szerint a terület alapú osztályozás mellett a birtokok is kaphatnak különleges megjelölést - ezek a Vino de Pago-k (vagy DO de Pago). Pago státusszal jelenleg 17 birtok rendelkezik.