Bierzo

A Bierzo régió Spanyolország észak-nyugati részén Kasztília és León tartományban található, a borvidék területe 2.900 hektár. Ahogy az összes többi spanyol vidéken, El Bierzon is a rómaiak kezdték a szőlőművelést, amit töretlenül fejlődött századokon át, míg a 19. században a filoxéra járvány iszonyú csapást mért a területre, szinte teljesen megsemmisítve a szőlőtültetvényeket.

Mi tagadás, nem tartozik a legismertebb (és elismertebb) Spanyol borvidékek közé - minősítést is csak 1989-ben kapott - de az itt tevékenykedő mintegy 80 borászat évről-évre kifinomultabb, elegáns és bársonyos borokat készít, jellemzően Mencia szőlőből.

Mencia szőlőről nem csak azt érdemes tudni, hogy Kasztíliai Izabella egyik udvarhölgyéről kapta nevét, aki a királyi palota előkelőségei között már igen fiatalon jelentős ismertségre tehetett szert, hanem azt is, hogy sokáig a Cabernet Franc valamilyen oldalági leszármazottjának tekintették, sőt egyesek a Pinot Noir-ral hozták rokonságba. Tény és való, hogy jellegét tekintve nagy a hasonlóság a Cabernet Franc-nal, úgyhogy aki ezt a fajtát szereti, ne habozzon megkóstolni a Mencia-t is.
Régió pincészetei