Rueda

A Castilla y León tartományban található Rueda területén a borkészítés kezdete VI. Alfonz (1047-1109) kasztíliai király nevéhez fűződik, az ő uralkodása alatt kezdtek szőlőt telepíteni ezen a vidéken. Az évek során, ahogy a borászok egyre több tapasztalatot szereztek, a ruedai borok elismertsége folyamatosan nőtt. Aztán, - mint szinte mindenhol Európában – a filoxéra ezen a borvidéken is nagy pusztítást végzett, az ültetvények 2/3-ad részét újra kellett telepíteni. Az újratelepítés során azonban az elsődleges szempont nem az volt, hogy a szőlő milyen minőségű, hanem az, hogy mennyit terem. Ebből természetesen egyenesen következett, hogy a több évszázad alatt kiépített hírnév pillanatok alatt elkopott és a ruedai borokat olcsó tömegcikké váltak. Komolyabban az 1970-es évektől kezdtek el újra minőségi borokat készíteni a borászok, 1980-ban kapott DO státuszt a terület és az óta évről évre jobb minőségű borokat állít elő, próbálva visszaállítani Rueda elveszett hírnevét.

Rueda-ban a fehér szőlő dominál (95%-a teljes termésnek), azon belül is a Verdejo a meghatározó fajta. (Teljes fehér szőlő termés 87%-át adja) A Verdejo-n kívül azért akad némi Viura és Sauvignon Blanc is, az elszántabbak pedig találhatnak Palomino-ból készült borokat is.

A vörös szőlő ültetvények aránya csekély, mindössze 5%. Ha mégis ilyet kóstolunk, akkor  Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot esetleg Garnacha lesz a poharunkban.

Régió pincészetei