Elzász

Az elzászi borvidéken 15.000 hektáron, 119 településen közel 150 millió palack bort - jellemzően fehér borokat készítenek (Vin d'Alsace) évente. A német hatásnak köszönhetően ez az egyetlen olyan AOC terület Franciaországban, ahol többségben vannak a fajtaborok, vagyis a borok jellemzően egy szőlőfajtából készülnek.

A borvidéken jellemző fajtái a következők: riesling (rajnai rizling), gewürztraminer (fűszeres tramini), pinot gris (szürkebarát), auxerrois blanc (a chardonnay testvére, de nagyon hasonlít a pinot blanc-hoz), pinot noir, sylvaner, pinot blanc, muskotály variációk.

Ausztria és Németország mellett itt termelik a leginkább jegyzett rizlingeket és a rendkívül aromás gewürztraminer (fűszeres tramini) borokat. A termelt borok (amik szárazak és édesek is lehetnek) három különböző apellációba sorolhatóak:
  • Alsace AOC: fehér, rozé és vörös borok
  • Asace Grand Cru AOC: egyes minősített területek fehér borai
  • Crémant d'Alsace AOC: habzó borok
A terület földrajzát két tényező határozza meg: a Vosges-hegység nyugaton és a Rajna keleten. A szőlőültetvények egy keskeny, észak-déli irányba futó sávban koncentrálódnak a Vosges-hegység alsó, keleti lejtőin, 175-420 m közötti magasságban. Ez a magasság remek egyensúlyt biztosít a hőmérséklet, a csapadékelvezetés és a napsütés között. Mivel a jellemző szélirány a nyugati, a hegység a tenger hatásaitól - ami itt leginkább sok esőt jelent - is megvédi a borvidéket, így a régió éghajlata száraz és napos. A régió egyik központjában, Colmarban az évi átlagos csapadékmennyiség 500 mm, amivel a legszárazabb város Franciaországban.
Régió pincészetei