Franciaország

Magyarországon sokan irigykedve gondolnak a franciákra, akik munkahelyi ebéd közben is megisznak egy jó pohár - általában - vörösbort. Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen Franciaország a világ első számú bortermelője, és borfogyasztásban is az elsők között van. 

A szőlőtermesztés és a borkészítés hagyományai az időszámításunk előtti 6. századig, az első főníciai telepesekig nyúlnak vissza. A rómaiai idejében a legtöbb mai borvidéken már foglalkoztak szőlőtermesztéssel. 

Az, hogy a francia borok szerte a világon elismertek, egyrészt a remek természeti adottságoknak köszönhető, illetve annak, hogy a szerencsés földrajzi helyzetű vidékeinek (Bordeaux) boraival még a sötét középkor legsötétebb éveiben is kereskedtek. Szintén jól mutatja Franciaország jelentőségét a borkészítésben az, hogy a manapság világfajtáknak nevezett szőlők - cabernet sauvignon, merlot, chardonnay -  jórésze az ezen szőlőkből készített kíváló minőségű francia borok  miatt terjedt el a világ bortermesztő országai között.          

A Franciaországban készített borok skálája az egyszerű asztali boroktól a világ legdrágább boraiig terjednek. A leggyakrabban termesztett szőlőfajták száma meghaladja az 50-et. Vörös borszőlőkből a leggyakoribb fajták a merlot, grenache, syrah, carignan, cabernet sauvignon, cabernet franc, gamay, pinot noir, míg fehér szőlőkből az ugni blanc (másnéven trebbiano), chardonnay, sauvignon blanc, sémillion és a chenin blanc.

A magas minőségű francia borok azonosítását a terroirok (a terroir alapon történő bormeghatározás legerősebben a burgundiai régióban ven jelen) ismerete és az "appellation d'origine contrôlée - AOC" (ellenőrzött eredetmegjelölés) rendszer segítí. Az egyes apellációk szabályai pontosan meghatározzák, hogy mely fajták és borkészítési eljárások engedélyezettek az adott területen belül. Ilyen földrazilag elkülönült területből több mint 300 van Franciaországban.

Sok tekintetben a francia borok inkább régiós identitással rendelkeznek mintsem nemzetivel, emiatt nem lehet egyértelműen "francia bor stílust" azonosítani. Az viszont minden francia borban közös, hogy az étkezések elmaradhatatlan kellékei.