Bordeaux

A Bordeaux-i borvidék a 120.000 hektáros területével Franciaország egyik legnagyobb bortermelő vidéke. Egy átlagos évben több mint 700 millió palack bort állítanak elő, az asztali boroktól kezdve a legmagasabb minőségű borokig. Az itt termelt borok 89%-a vörös, de termelnek édes és száraz fehérborokat, rozé és habzó borokat is. Bordeaux-i bort 8500 termelő vagy château készít. A borvidéknek 54 apellációja van. (Apelláció: A francia eredetvédelmi rendszerben használt kifejezés, ahol az egyes területek kategóriákba vannak sorolva. A bor kategóriája a szőlő származási helyétől, a termésátlagtól és a borkészítés folyamatától függ.) 
A borvidéken termesztette jellemző fajták a következők: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot, malbec és  carménère. 

A bordeaux-i régió sikeres bortermesztésének fő oka a szőlő növekedését segítő kiváló környezeti adottságok. A terület geológiai alapja a mészkő, aminek eredményeképp a talajnak magas a kalcium tartalma. A Gironde torkolata uralja a régiót - és látja el vízzel a területet - két folyóval, a Garonne-nal és a Dordogne-nal együtt. Ezek a folyók három részre osztják a régiót:
  • a "jobb oldal": a Dordogne jobb oldalám lévő területek. Ez a régió északi része, Libourne város környéke.
  • Entre-Deux-Mers (ami franciául azt jelenti, két tenger között): a Dordogne és a Garonne közötti terület. A régió centruma.
  • a "bal oldal": a Garonne bal oldalán elterülő területek. A régió nyugati és déli része, ami körülöleli magát Bordeaux városát is. Ezt a részt további két részre lehet osztani:
    • Graves - Bordeaux előtti terület
    • Médoc - Bordeaux utáni terület

A Médocban és a Gironde torkolatának bal partján készített vörösborokat jellemzően a cabernet sauvignon dominálja. A legmagasabb minőségű borokat előállító château-k vörösborai 70%-ban canernet sauvignont, 15%-ban cabernet francot és 15%-ban merlot-ot tartalmaznak. Ezeket nevezik "Bordeaux blend"-nek (vagy "Left Bank blend"-nek) . A merlot jellemzően a Saint-Emilion, Pomerol és a folyó jobb partján domináns, ahol a château-k legmagasabb minőségű boraik jellemzően 70%-ban merlot-ot, 15%-ban cabernet franc-ot és 15%-ban cabernet sauvignon-t tartalmaznak. Ezeket "Right Bank blend"-nek nevezik.