Ausztria

„Ismeretlen szomszéd”
 
Hiába helyezkedik el Ausztria Európa közepén, - a szomszédban - hiába dőltek le a határok, az egyszeri borfogyasztó keveset tud az Osztrák borokról. Talán csak azt, hogy a veltelini tipikusan osztrák szőlő és gyakori a kékfrankos meg zweigelt.De vajon mennyi bort termel, vajon hány borvidéke van egyáltalán? Sok-sok kérdés, de mind közül a legfontosabb: érdemes-e ehhez a szomszédhoz bekopogni?

Az tény, hogy az osztrákok sem ma kezdték a borkészítést. Már a rómaiak is lelkesen művelték a szőlőt a majdani osztrák dombokon, sőt az első világháború után borteremés tekintetében harmadik volt a világon. Aztán a 80-as évek borhamisítási botránya megrendítette az osztrák borok hírnevét. Szorgos munkával ebből gödörből másztak ki az osztrák borászok.

Ausztriában 16 borvidék található, melyek az ország keleti részén helyezkednek el. Inkább fehérborokat készítenek, meghatározó fajta a zöldveltelini, de sok helyen kóstolhatunk olaszrizlinget is. Vörös szőlő közül a kékfrankos és a zweigelt a tradicionális osztrák fajta.