Vinho Verde

A Vinho Verde Portugália legnagyobb borvidéke, az ország észak-nyugati részén található. Északról a Minho folyó határolja, - ami egyébként országhatár is – a terület déli határa pedig a Douro folyótól hozzávetőlegesen 30 km-re délen van.
 
Portugália más területeihez képest a vidék éghajlata  hűvösebb és esősebb, így nem meglepő, ha az itt készült borok frissességükről és remek savaikról híresek. A régióban jellemzően fehér borokat készítnek, a szőlő fajtájától függően sokféle ízvilággal találkozhatunk. Ha a minerális ízjegyeket kedveljük, akkor válasszunk  a Loureiro-t vagy az Arinto-t, ha kifejzetten az acélos borokat szeretjük, akkor a Trajadura lehet a befutó, ha viszont valami illatos, kedves borra vágyunk, akkor az Alvarinho lesz a jó választás. Korábban a borászok jellemzően cuvée-t készítettek, de manapság egyre gyakoribbak a fajtaborok - főleg Loureiro-ból és Alvarinho-ból.
 
Vörös szőlők közül említésre méltó az Azal Tinto, Vinhão és az Espadeiro, amelyekből a fehérekhez hasonlóan könnyű, üde borok készülnek, sok eseteben rozék.