Portói borok

A portói bor jellemzően édes, de esetenként találkozhatunk száraz portóival is. A portói borokat erősített boroknak nevezzük, mert borpárlat hozzáadásával az ital alkohol tartalmát 18-22% közé emelik.

A Ruby és a Tawny – a két legismertebb típusú portói – vörös szőlőből készül, a különbség az érlelés idejében van. Míg a Ruby portóit kevés időt tölt hordóban, így az eredmény egy frissebb karakterű, gyümölcsösebb bor lesz, addig az akár a több 10 éves Tawny-kban a gyümölcsök helyett inkább a mogyorósabb, diósabb aromák kerülnek előtérbe.

A portói palackokon gyakran láthatunk különböző kategória megjelöléseket. Ha kormegjelölést látunk a címkén, ez lehet 10, 20 ,30 vagy akár 40 év is, akkor az azt jelenti, hogy a házasított borok átlagéletkora eléri a palackon megjelölt évet. Ha a címkén LBV feliratot látunk egy évszámmal, akkor az egy olyan Ruby portói, amit ad adott évben szüretelt szőlőből készítettek és az átlagosnál hosszabb ideig érleltek. A Colheita és évszám egy évjáratos Tawny portói bort takar, ami minimum 7 évet tölt hordóban.

Igazi különlegességet tartunk a kezünkben, ha Vintage és évszám olvasható a palackon. Ezek olyan Ruby portói borok, mely egy adott évjáratból szüreteltek, de ez az évjárat kiemelkedő minőségű – természetesen ezeknek a palackoknak az áruk is magasabb.