IV. MiniVino - Eredmények

Szeptember 29-én immár ötödik alkalommal rendeztük meg MiniVion-ra keresztelt borkóstolónkat, ahol az érdeklődők az éppen aktuális újdonságokat kóstolhatták… és visszakóstolhatták. Szám szerint 25 féle bort nyitottunk ki, zömében külföldieket, de azért akadt néhány hazai versenyző is.
 
A téma most a Malbec volt, ennek jegyében akadtak a világ két legismertebb malbec termelő régiójából származó tételek is, azaz a franciaországi Chaors-ból és a fajta új otthonának számító Argentínából. Természetesen Portugália szerelmeseinek sem kellett csalódniuk, többek között kóstolható volt az Alves de Sousa pincészet egyik csúcsbora, a 2008-as Pessoal red. 
Tettünk azért egy körutat Olaszországban is, ittunk Aglianico-t Campaniaból, áthajóztunk egy jó cannonau-ért Szardíniára (cannonau egyébként azonos a grenache-val, csak Szardínián ezen az álnéven bujkál) és megvizsgáltunk egy újabb chiantit is. Bemutatkozott két magyar régió is, Tokaj, illetve Balaton, ahonnan a jellemzőbb fajtákon volt a hangsúly, szóval volt néhány tokaji furmint és balatoni olaszrizling.
 
És akkor az eredmények:
 
Fehérborok közül összeszámolva a pontokat, harmadik helyre egy Dao-i különlegesség, a Monteirinhos pincészet 2015-ös Enrusado Reserva került, mely teltségével, zamatosságával lopta be magát a kóstolók szívébe és persze a poharába. Második helyezet egy komolyabb tokaji furmint, az Árpádhely pince 2015-ös Király furmintja lett. A győzelmet – nem meglepő módon – a osztrák Teegernseerhof borászat zsebelhette be, a Kellerber Smaragd riesling szépségével, eleganciájával és komplexitásával hódított.
 
A vörösöknél harmadik helyre számunkra meglepetésként a Santos&Seixo 2015-ös hordós reserva tétele futott be. Azért kell kiemelni, hogy a hordóban érlelt tétel lett a harmadik, mert ugyanezt a bort hordó nélküli változatban is meg lehetett kóstolni – így összehasonlítva mindenki érzékelhette, hogy mennyit ad hozzá, - vagy vesz el? - a hordó a bor zamataiból. Az eredmények alapján mindenesetre úgy tűnik, ennek a bornak jól áll a hordó. Második helyezett a cannonau lett, azt már a kóstoló során is érzékelhető volt, hogy jól fog szerepelni a bor, sokan és sokszor jöttek visszakóstolni. A dobogó legfelső fokára most a legesélyesebb versenyző állhatott, az Alves de Sousa pincészet 2008-a Pessoal bora. Ez a bor talán azért különleges, mert nem kell éveket várni arra, hogy teljes pompájába élvezhessük a palack tartalmát, az érlelés hosszú és türelmetlen folyamatát a borész elvégezte helyettünk, megspórolva az örök dilemmát: „Kinyissuk most?” Hát az eredmények alapján csak azt mondhatjuk: NYISSUK!
  
Köszönet minden érdeklődőnek és további jó kóstolást
 
FTWB