Malbec

Testes vörösbor, jellemzően szilvás, szedres zamatokkal, amit gyakran egészít ki némi dohány és vanília. Argentínában otthon érzi magát, de nem dél-amerikai őslakos. Izgalmas és kedvező áru alternatívát kínál azoknak, akik kicsit ki akarnak lépni a Cabernet-ek világából. 
A malbec eredetét - mint sok jó történetét – legendák övezik. Az egyik legenda szerint a nevét egy malbec nevű magyar parasztról kapta, aki - mint a népmesei hősök -, felkerekedett, tarisznyájában néhány szőlővesszővel és francia földre vitte azokat, ahol aztán gyorsan közkedvelt fajtává vált. Mások inkább abban hisznek, hogy a szőlő nevét zabolátlan tanninjainak köszönheti: „mal boca” mondták a régiek, ha összehúzta szájukat a tannin. A legendák mellett mégis az a legvalószínűbb, hogy a malbec Monsieur Malbec-ről kapta a nevét, aki az 1780-as években elsőként telepítette a fajtát Bordeaux-ba. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy 1780 előtti feljegyzésekben a malbec név nem fordul elő, Auxerrois-ként vagy Côt-ként említik – egyébként az utóbbi lehet a szőlő eredeti neve is, legalábbis Pierre Galet francia ampelográfus kutatásai során erre a következtetésre jutott.

Francia gyökerek

Bármi is az igazság, az biztos, hogy a történelem során a malbec Franciaországban szép karriert futott be, megtalálható volt a Loire mentén és Bordeaux-ban, egyike a hat engedélyezett vörös szőlő fajtának. A XX. században azonban jelentősége folyamatosan csökkent. Bordeaux-ban az 1956-os fagy pecsételte meg a malbec sorsát. A nagy hidegben az ültetvények nagy része elpusztult és a szőlősgazdák újratelepítéskor mást ültettek a malbec helyett. Ezzel párhuzamosan a Loire vidékén is visszaszorult, mert a hűvös időjárás miatt csak nagy hozamkorlátozás mellett tudtak megfelelő alapanyagot szüretelni a borászok. Azért Délnyugat-Franciaországban, ~150 km-re Bordeaux-tól volt és van egy kis falu, Cahors, ahol még mindig a malbec az első számú szőlő. Bár 1956-ban itt is pusztított a fagy, de Cahors-ban visszatelepítették a malbecet és mára a francia malbec-termelés zászlóshajója. Palackozzák tisztán is, sokszor merlot-val és tannattal házasítják, de ezekben a cuvée-ben sem csökkenhet a malbec aránya 70% alá.

Otthon Argentínában

Ha a Franciákon múlik, akkor a malbec manapság egy rétegszőlő lenne, kevéssé ismert különlegesség. Szerencsére nem így történt, de ehhez ugorjunk vissza az időben az 1850-es évekbe. Ekkor az argentin állam megbízásából, egy francia agronómus, Michel A. Pouget többféle szőlővesszőt vitt Argentínába, - köztük malbec vesszőket is – azzal a céllal, hogy kísérletezzen, megreformálja az argentin bortermelést. Ez a kísérlet annyira jól sikerült, hogy napjainkra a malbec Argentína „nemzeti fajtája” lett, ki is nevezték április 17-ét Nemzetközi malbec napnak.

Az tipikus argentin malbec gyümölcsös, tele szedres, szilvás, cseresznyés zamatokkal, amit csokis, kakaós, dohányra emlékeztető ízjegyek egészíthetnek ki a hordóhasználat függvényében. A francia változat egy picit más: kevésbé gyümölcsös, a szilva mellett inkább ribizlis zamatok dominálhatnak, amit enyhe sósság, vagy feketeborsos aromák egészíthetnek ki.

Érlelhetőség szempontjából a tartályban érlelt malbecekekt fiatalon fogyasszuk, a néhány hónapot hordóban töltött tételek 2-3 éves potenciállal bírnak, míg a felső kategóriás komoly tételeket akár évtizedekre is elrakhatjuk.

A malbecet könnyű ételekhez párosítani, remek kísérője lehet egy jó steaknek, grillezett húsoknak és kolbászoknak, de fogyaszthatjuk zöld fűszerekben sült csirke mellé, vagy akár penészes kéksajtokhoz is.