III. MiniVino - Eredmények

November 4-én ismét bontottunk néhány palack bor. Hivatalosan 25 tételből állt a sor, de ráadásként nyitottunk még néhány olasz tételt is – nem tudtuk otthon hagyni őket. Mi is izgatottak voltunk, mert Alves de Sousa csúcsborát, a Memórias-t még mi sem kóstoltuk, de az Abandonado után voltak azért elvárásaink.
 
A fehér sor gerincét rajnai rizlingek alkották, - hoztunk Elzászból egy dűlőszelektált darabot, volt két Auslese Moselből és egy Smaragd Wachau-ból – a dobogón is ezek a borok végeztek. A harmadik helyezett Robert Wagner Merler Stephansber Riesling Auslese 2012-es évjárata lett Moselből (kóstoltuk a 2015-ös évjáratot is, de az még picit fiatal, érnie kell - bár a termelő szerint a 2015-ös évjárat borai jobbak lesznek, mint a 2012-ek). Másodiknak futott be az osztrák Schmidl pincészet 2015-ös Riesling Smaragd Ried Küß den Pfennig-je, első helyezett pedig a most kirobbanó formában lévő 2014-es Alsace Riesling Grand Cru Frankstein lett Charley Frey pincéjéből.
 
Izgalmasan alakult a vörös borok versenye. No nem az első helyezett volt a kérdéses, mert – szerencsére - a Memórias nem okozott csalódást. Nagy és különleges bor, mely óráról órára szebb és szebb lett, míg el nem fogyott az utolsó cseppig. A második és a harmadik helyért viszont nagy volt a tülekedés, Spanyol, Francia, Olasz és Portugál borok csaptak össze. Olaszország a szokásosnál most kicsit gyengébben muzsikált, hiába na, nem volt kint csúcs-primitivo, és most a Spanyol armadának sem sikerült meghódítania a dobogót, pedig Rioja mellett Ribera del duero és Bierzo is képviselte magát. (Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Casar de Burbia 2009-es Tebaida-ja épp hogy csak lemaradt a harmadik helyről.) Harmadik egy bordeaux-i cuvée lett, a Ch.Cambon, la Pelouse 2012-es évjárata Haut Médoc-ból, második helyen pedug Alves de Sousa 2013-as Vale da Raposa Grande Escolha-ja végzett.
 
Mint mindig, a sorban helyet kapott néhány édes bor is. Két Portoi (egy 10 és egy 20 éves), valamint egy 1999-es Colheita Madeiráról. Azt már megszoktuk, hogy a Portoi borok különleges élményt nyújtanak, de sosem kóstoltuk össze Madeiraival. Végül, a pontszámok alapján a legjobb eredményt Alves de Sousa 20 éves Portoi-ja érte el, kicsit lemaradva a második helyen a Justino’s pincészet előbb említett Colheitája végzett, harmadik pedig Alves de Sousa 10 éves Portoi-ja lett.
 
 
Az összetett sorrend az alábbiak szerint alakult:
 
Helyezés Bor neve Termelő Ország terület
I. Q. da Gaivosa 20 y. old Tawny Alves de Sousa Portugália | Douro
II. Memórias Alves de Sousa Portugália | Douro
III. Madeira Colheita - 1999 Justino’s Portugália | Madeira