II. MiniVino - Eredmények

Szeptember 23-án péntek délután, egy szép őszi napon újból kóstoltunk. Ki kevesebbet, ki többet, ki többször… Kóstoltunk és pontoztunk is persze, mert kíváncsiak voltunk, hogy melyik bor mennyire tetszik a II. MiniVino vendégeinek.
 
A fehérborok közül jól szerepelt S. Pratsch 2015-ös zöldveltelinije, nem csak a Falstaff magazin adott rá 89 pontot, a látogatók többsége is élvezetes bornak tartotta. Mindazonáltal a favorit vitathatatlanul Robert Wagner 2011-es rajnai rizlingje volt, melyet egy-két vendéget kivéve mindenki nagyon szeretett és sokan többször is visszakóstolták.
 
A vörös borok között erős volt a verseny a dobogós helyekért. Éppen lecsúszva 4. helyezett lett a Clos de los Siete 2012, egy jóívású harmonikus bor Argentínából (Megjegyzés: Wine Enthusiast 90 І Jancis Robinson 17). Harmadik helyen végzett a pugliai Tre Pini családi pincészet 2012-es Primitivo Riserva-ja, ízbomba, mely lehengerelt, nem csak minket, hanem a brüsszeli pontozókat is (Concours Mondial de Bruxelles 2015 aranyérem). A dobogó második fokát egy kevésbé ismert Spanyol régióból, Tierra del vino de Zamoraból származó pincészet, a Vinas del Cenit 2010-es Via Cenit bora szerezte meg. 100% tempranillo 80-100 éves tőkékről szüretelve, komplex, bársonyos – megunhatatlan, egy korttyal mindig kevesebb van a pohárban. A győztes egy nem mindennapi bor, Alves de Sousa 2013-as Abandonado–ja lett, egy kicsit még talán fiatal, de már most is különleges élményt nyújt.
 
A sorban 3 portoi tétel is szerepelt Alves de Sousa-tól, a legjobb a Quinta da Gaivosa Porto LBV 2012 lett, magamögé utasítva egy Tawny Special Reservat és egy 10 éves fehér portoi-t.
 
Az összetett sorrend az alábbiak szerint alakult:
 
Helyezés Bor neve Termelő Ország,terület
I. Abandonado tinto,2013 Alves de Sousa Portugália | Douro
II. Quinta da Gaivosa Porto LBV, 2012 Alves de Sousa Portugália | Douro
III. Via Cenit, 2010 B.Vinas del Cenit Spanyolország | Tierra del vino de Zamora