I. MiniVino

Április 23-án, egy szép tavaszi napon, amikor már elég meleg volt ahhoz, hogy kívánja az ember a fehér borokat, viszont estére lehűlt az idő annyira, hogy a vörösöket is szívesen igya, megtartottuk az első borkóstolónkat a Benczúr házban.

 
Nyolc országból 23+1 bor várta az érdeklődőket. Az első standon Portugália kapott helyet, három, a Douro völgyében található pincészet borait lehetett kóstolni. Természetesen ha Douro, akkor Portói is, így mi is hoztunk egy Ruby Special Reserve-t és egy 10 éves Tawny-t, mind a kettőt Alves de Souza pincészetéből, akiről azt érdemes tudni, hogy egyedüliként őt választották meg kétszer az év borászának Portugáliában.

A 2-es stand német és osztrák borokkal volt tele. Természetesen Németországból az érdeklődők moseli rizlingeket kóstolhattak, szárazaktól az édesekig mindenfélét, Ausztriából pedig a tipikus osztrák fajtákat vettük sorra: zöld veltelinit Wachau-ból, kékfrankost és zweigeltet.a Fertő tó partjáról.

A következő stand Olaszországól és Spanyolországról szólt. Volt chianti is és Rioja-ból is lehetett tempranillót kóstolni, de mi mégis két kevésbé ismert borvidékre helyeztük a hangsúlyt. Olaszország esetében Pugliára, ahol  a primitivo a domináns fajta, ennek megfelelően elképesztően koncentrált és zamatos borokat készítenek belőle, Spanyolország tekintetében pedig Toro-i borvidék volt a fókuszban, ahonnan Bodegueros Quinta Esencia Tino Toro szőlőből készült Sofros nevű borát lehetett kóstolni – a látogatók nem kis megelégedésére.

Egy külföldi borokat felvonultató kóstoló nem kóstoló, ha Franciaország nem képviselteti magát, így természetesen itt is volt három tipikus Bordeaux-i cuveé, a lágyabbtól a karcosabbakig. Itt kapott helyet az egyetlen kakukktojás, egy Dél-Afrikai chardonnay, amit nem tudtunk otthon hagyni, mi – és nem csak mi! – nagyon szerettük.
 
A vendégek 5 órán keresztül kóstolhatták a borokat, ennek megfelelően a nap végére mindenki jókedvűen távozott, a végeredmény 24 üres üveg, néhány üres pogácsás tálca, no meg a vendégek pontszámai alapján kialakult rangsor – mert lehetett pontozni, sőt aki legalább 5 tételt minősített, az a kóstoló végén tombola húzáson vehetett részt és így gazdagodhatott egy üveg rajnai rizlinggel.
 
A vendégek szavazati alapján az első 3 helyezett:

1. Piscina Delle Monache 2012 – Tre Pini – Olaszország - Puglia
2. Quinta da Gaivosa 10 years old towny – Alves de Souza – Portugália - Douro
3. Merler Adler Riesling Beerenauslese - 1999 – Robert Wagner – Németország - Mosel