Argentína

Argentínában is a spanyolok honosították meg a szőlőtermesztést. 1556-ban a misszionárius,Juan Cedrón atya alapította az első szőlőültetvényt, amihez a szőlődugványokat Chiléből, a Központi völgyből hozták. Az első argentín terület, ahol a szőlőtermesztés gyökeret vert Mendoza és San Juan tartományok voltak.

A misszionárusok már a 16. század végén komplex öntőzőrendszerek és gátak építésébe kezdtek, hogy megfogják az Andokból olvadáskor érkező vizet, ezzel is segítve a szőlőtermesztést és a mezőgazdaságot.

Történelmileg az argentin termelőket mindig is jobban érdekelte a mennyiség, mint a minőség. Az 1990-es években a világ legnagyobb Európán kívüli bortermelője volt, azonban borainak nagy részét exportra alkalmatlannak tartották. Az exportvolumen növelése utáni vágy indította el az országot a minőségi bortermelés felé. Mára az ország  Dél-Amerika legnagyobb borexportőre.

A 2002-es válság - amely a peso leértékeléséhez vezetett - jelentősen javította az ágazat versenyképességét a világpiacon, és egyben hozzájárult az Argentínában addig ismeretlen borturizmus terjedéséhez is.

Az ország legfontosabb borvidékei:
- Mendoza (az argentin borok 60%-a készül itt)
- San Juan
- La Rioja
- Catamarca
- Rio Negro

Mivel a szőlőtermő területek általában magasan fekszenek és alacsony páratartalom jellemzi őket, így a különböző szőlőt támadó betegségek errefelé igen ritkák. Ez lehetővé teszi, hogy alig, vagy egyáltalán ne használjanak növényvédő szereket, így viszonylag könnyen tudnak bioborokat előállítani.

Argentína legismertebb szőlőfajtája a malbec, de az ismert világfajták is egyre nagyobb területeken fordulnak elő.
Ország régiói