MiniVino 7 - Eredmények

Március 9-én immár hetedik alkalommal rendeztük meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkóstolónkat, a MiniVino-t. A vendégek, ahogy korábban is, teljesen új borokat kóstolhattak, szám szerint 28 félét, melyek zömében külföldi tételek voltak, de azért akadt néhány hazai versenyző is.

Fehérek közül három alap portugál tétellel indult a sor: két friss és üde versenyző Vinho Verde-ből, - egy loureiro és egy alvarinho - majd egy alentejo-i cuveé következett. Ezeket egy hasonlóan könnyed burgendalndi zöldveltelini követte, majd egy komolyabb tétel Wachau-ból. A sort egy navarrai hordóban érlelt chardonnay, egy cote du rhone-i fehér és egy chilei viognier zárta.
Az hamar kiderült, hogy a portugál fehérek most nem csak ár-érték arányban voltak jobbak, mint az osztrákok, de az abszolút értékben is nagyobb pontokat kaptak. Végül a loureiro frissességével hódítva nem csak az osztrák borokat előzte meg, de a chardonnay-t is, így III. helyen zárta a versenyt. Az első két helyért a chilei viognier és a cote du rhone-i cuvée, - a 2015-ös Grand Marrenon - küzdött, végül az utóbbi javára dőlt el a verseny – tény és való, hogy szép bor volt, nem csak a MiniVino résztvevőinek tetszett, de a Decanter is ezüstéremmel jutalmazta.
 
A vörös sor hosszabb és szerteágazóbb volt. Sok-sok fajtabort lehetett kóstolni, kékfrankosokat, primitivokat, tempranillo-t syrah-kat, cabernet franc-okat, három féle touriga nacional-t és persze többféle cuvée-t: klasszikus bordeaux-it, portugált douro völgyéből, vagy syrah alapút languedoc-ból.
 
A verseny ennek megfelelően szorosan alakult. Nem volt egyértelmű favorit, mindenkinek megvoltak a kedvencei, így sokféle ranglista született. Összegezve, a pontszámok alapján azt mondhatjuk, akkor III. helyre az ausztrál Brown Brothers Shiraz-a futott be, leheletnyivel megelőzve a Petrény pince 2012-e kékfrankosát. Második lett egy spanyol tempranillo, a 2011-es Sofros, a dobogó legfelső fokára pedig ismét egy primitivo állhatott, a Tre Pini pincészet 2014-es Primitivo Reserva-ja Pugliából.
  
Köszönet minden érdeklődőnek és további jó kóstolást!
 
FTWB