IV. MiniVino - Eredmények

Február 24-én negyedik alkalommal rendeztük meg a MiniVino borkóstolót. A jól bevált recept szerint 25 bort lehetett kóstolni, …és igény szerint visszakóstolni. Választék szempontjából ismét Portugálián volt a hangsúly, a sor kilenc portugál bort tartalmazott, de most a csúcsbor Spanyolországból érkezett: a Clos Mogador pincészet 2014-es Clos Mogador-ja – fiatal még de mi kíváncsiak voltunk, mit rejt a palack.
 
 
A fehér boroknál a papírforma szerint az első helyre három esélyes befutó volt. A Tegernseerhof pincészet 2015-ös évjáratú „Smaragd” besorolású rajnai rizlingje Wachau-ból, egy moseli rajnai rizling fruchtsüß​ Robert Wagner pincéjéből és a portugál Alves de Sousa 2012-es Branco Reserva-ja - különböző portugál fajták házasítása. Titkos esélyesként rajthoz állt két zöldveltelini és egy-két könnyedebb portugál fehér is. A pontszámok alapján nem született meglepetés, az esélyesek kerülte fel a dobogóra. Harmadiknak Alves de Sousa fehér Reserva-ja, a második helyet a Smaragd szerezte meg, a IV. MiniVino legjobb fehér bora Robert Wagner rajnai rizlingje Moselből.
 
A vörösöknél több jelentkező is volt a dobogós helyekért. Portugáliából mindjárt kettő: Santos & Seixo pincészet 2010-es Grand Reserva-ja, illetve Alves de Sousa 2011-es Quinta da Gaivosa-ja, amit nemrég értékelt Robert Parker 95 pontra. Franciaországból talán a Ch. Belle-Vue 2010-es évjáratú bordeaux-i cuvée-ja számított favoritnak, érett, komplex bor, kiváló választás a bordeaux-i cuvée-k rajongóinak. Spanyolországból a Clos Mogadoron kívül dobogóra esélyes volt a Toro-i borvidékről származó 100% tinto toro-ból készült 2011-es Sofros, ami testével, lágyságával, kicsit hordó-hangsúlyos ízjegyeivel próbált hódítani. Olaszországból megint volt egy csúcs-primitivo, a Cantine Imperatore Il Sogno bora - korábbi MiniVinok tapasztalata, hogy az erőteljes ízű, de mégis behízelgő primitivokat mindig népszerűek, most is talán ebből a borból fogyott el először a második palack is. Végül meg kell említenünk egy újvilági versenyzőt is, Chiléből egy komoly Cabernet Sauvignon-t a Hacienda Araucano-tól – sokan szerették.
 
Mindenki nem férhetett fel a dobogóra, de eredményt hirdetni kell. Szoros pontozás mellett a harmadik helyezett Ch. Belle-Vue szerezte meg. Második helyezett Clos Mogador lett, az első helyet pedig Alves de Sousa Quinta da Gaivosa-ja foglalta el.
 
Gratulálunk a nyerteseknek és köszönjük az érdeklődőknek a részvételt!
 
FTWB