Ausztrália

Az Ausztrál szőlőtermesztés és borkészítés nem büszkélkedhet több száz éves múlttal, az 1820-as években hozták kereskedelmi forgalomba először Ausztrál borokat. Természetesen, mint minden kezdet, ez sem volt zökkenőmentes. A borászoknak sok akadályt kellett leküzdeniük, - pl. nem ismerték a klimatikus viszonyokat - de az 1800-as évek végére már több aranyérmet is nyertek rangos Francia borversenyeken. Az 1900-as években az iparág folyamatosan fejlődött, manapság pedig már megkerülhetetlen szereplője lett a nemzetközi borpiacnak.

Az ország talán legismertebb szőlőfajtája a Shiraz, többnyire robosztus, testes vörösbor készül belőle, de Cabernet Sauvignon-nal, Merlot-val esetleg Pinot Noir-ral is gyakran találkozhatunk. Fehér szőlők közül a legnagyobb területen termesztett fajta a Chardonnay, de gyakori a Sauvignon Blanc, a Rieslig vagy akár a Sémillion is.

Az ország borvidékei többnyire a kontinens déli, dél-keleti részén fekszenek. Nyugat-Ausztráliai borvidék meleg éghajlatáról és többnyire tölgyfa hordó nélkül érlelt Chardonnay boráról ismert, a középső, illetve nyugati része (Dél-Ausztrália, Új-Dél-Wales, Queensland) testes Shiraz-ról, Victoria és Tasmania pedig, ahol hűvösebb az éghajlat krémes Chardonnay-k és citrusos Sauvignon Blanc-ok hazája – persze azért Shiraz mindenhol van.