Tejo

A borvidék Portugália szívében fekszik, nem messze Lisszabontól. Tejo-ban a borkészítés hosszú múltra tekint vissza, az ország egyik legrégebbi borvidéke. Nevét a Tejo folyóról kapta, mely kettészeli a borvidéket és meghatározó szerepet tölt be a szőlőtermesztésben, mivel a folyó jelentős hatással van a terület klímájára.

A borvidék három régióra osztató: Bairro-ra, Charneca-ra és Campo-ra. Bairro Tejo folyótól északra található, hegyes-völgyes terület mészköves, agyagos talajjal, ahol szép, harmonikus borokat készítenek. Charneca Tejo déli része, szárazabb, laposabb terület homokos talajjal, ahol komplex gyümölcsös borok születnek. Campo régió a Tejo folyó két partján húzódik, az itt termett szőlőből készült borok frissek, gyümölcsösek és savakban gazdagok.

Fehér szőlők közül az vibrálóbb Arinto, illetve az aromásabb Fernao Pires a jellemző fajta. Vörös szőlők közül természetesen a Toruriga Nacional itt is megtalálható, amit Trincadeira, Castelão és Aragonês – más néven Tempranillo – egészít ki.

Képek: http://www.somminthecity.com/wines-tejo-portugal/
Régió pincészetei