Beiras

A beiras-i borvidék tradicionálisan kettészeli Portugáliát, valahol az ország középen, félúton Porto is Lisszabon között. Kifejezetten széles borvidékről beszélünk, melyet egyik oldalról óceán határol, a másik fele a Spanyol határ mellett, Portugália magasabb hegyein terül el. Éppen ezért manapság a régiót több részre osztják, megkülönböztetik a part menti területeket, a belső területeket, illetve ide tartozik az egyre népszerűbb és elismertebb Dao borvidék is. (Mi ezt külön kezeljük.)
 
Beiras legfontosabb vörös szőlő fajtája a Baga, Bairrada alrégióban (óceán parti terület) például a vörös szőlők több, mint 75%-át ez a fajta teszi ki. A Baga magas sav- és tannin tartalmú szőlő, amit Merlot-val, Cabernet fajtákkal és Syrah-val lágyíthatnak. A nemzetközi fajták mellett természetesen megtalálható a borvidéken a Touriga Nacional, a Bastardo, a Marufo és a Tinta Roriz is.
 
Fehér fajták közül a népszerű a Fernao Pires, a Bical, vagy az Arinto, de kóstolhatunk például Cerceal-lat, Malvasia Fina-at is és egyre több szerepet kapnak a nemzetközi fajták is, mint pl. a Sauvignon Blanc vagy a Chardonnay.