Toszkána

Sokak szerint Toszkána sokszínű és elbűvölő vidék, amivel nem lehet betelni, és nincs ez másként a Toszkán borokkal sem - főként ha vörös borokról beszélnünk! Jól véssük az eszünkbe! A toszkán borok alapja a sangiovese. Ezt palackozhatják tisztán, ilyen például a közismert Brunello di Montalcino. Keverhetik azonban más szőlőkkel is: carbernet félékkel, esetleg merlot-val kiegészítve kapjuk a szintén jól csengő Chiantit, ha pedig a Sangioveseben Canaiolo Nero-t vagy Mammolo-t is találunk, akkor bátran fogadjunk a Vino Nobile di Montepulciano-ra.

Egyes borászok a 70-es években - dacolva az akkori szabályozással – saját ízlésük és elképzelésük alapján készítettek bort - a borfogyasztók nagy örömére! A nagyszerű minőségű „Szuper Toszkán”-okat ugyanis azóta is a régió legjobb vörösborai között tartják számon, sőt több kultikus toszkán bor sorolható ide. Később a szabályozás próbálta követni a valós folyamatokat, így sok bor visszakerülhetett a szabályozás alá, de néhány termelő még így is megtartotta renegát státuszát.

Természetesen Toszkánában is termesztenek fehér borokat. A térség ’ékszerdobozának’ számító SanGimilano körül például a Vernacca fajtájú szőlőből könnyed, ízletes borokat készítenek, vagy Vin Santo néven találhatunk desszert borokat is, melyeket jellemzően Trebbiano és Malvasia Bianca keveréke alkot.