Hacienda Araucano

A szőlészet a Lurton család birtokában van. François és Jacques Lurton testvérek, akik a család 5. generációját képviselik, és 1988 óta foglalkoznak a saját üzletükkel. Napjainkban négy országban - Argentínában, Chilében, Spanylországban és Franciaországban - birtokolnak szőlészeteket. A testvérpár tanácsadóként dolgozott Chilében, amikor rátaláltak erre a területre. Az első üveg Araucano (az őslakosok így hívták a mai Chile középső részét) 1997-ben látott napvilágot. Ennek sikerét követően, 2000-ben François 200 hektár területet vásárolt a Colchagua-völgyben. Bár azelőtt soha nem volt szőlőbirtok tulajdonos, a vásárlás nagyon is tudatos volt. A megvett a területen az óceáni éghajlat mérsékli a völgy meleg levegőjét, így rendkívül stabil éghajlatot eredményezve. A nappali és az éjszakai hőmérséklet különbsége lehetővé teszi, hogy a szőlő kivételes érettséget érjen el. A völgyön belül változatos mikroklímák találhatóak, ami remek lehetőséget ad a különböző szőlők keverésére, és a nagy komplexitású borok előállítására. Jelenleg 28 hektáron folyik szőlőtermesztés.

François ma is folyamatosan keresi az új lehetőségét, ilyen például a hűvösebb éghajlatot igénylő szőlőfajták (pl. sauvignon vagy a pinot noir) telepítése a magasabban fekvő területeken. 2012-ben már a boraik egy része megszerezte a "bio" minősítést, 2013-ban pedig az egész pincészet magkapta a biodinamikus termesztésről szőlő tanusítványt.

Az energiafogyasztás csökkentése és az öntözési lehetőségek fenntartása érdekében 45.000 m3-es víztározót létesített a szőlészet. Emellett a Hacienda Araucano az első, teljesen napenergiával működő pincészet az amerikai kontinensen.