Nyitólap Borregiók Argentína Mendoza Bodega Piedra Negra

Bodega Piedra Negra

Hasonlóan a chilei Hacienda Araucanohoz, ez a szőlészet is a Lurton család birtokában van, de itt egy picit előbb, már 1992-ben elkezdtek kutatni a megfelelő terület után.

Hosszas kutatás után találták meg azt a földterületet az Alta Uco-völgyben, amit kerestek. Bár ez félsivatagos terület elsőre nem tűnik alklmasnak szőlőtermesztésre, a Lurton testvérek volta az elsők, akik felismerték a területben rejlő lehetőségeket, a remek terroirt, a megfelelő tengerszint feletti magasságot, a kontinentális éghajlatot és a földben található vízforrásokat, amiket az Andokon lévő hóolvadások táplálnak.Elemezték a földet, majd az apjukat, André Lurtont kérték meg, hogy erősítse meg a választásukat. Ő pedig, miután megállapította, hogy a talaj hasonlít Pessac-léognan azon területeire, ahol Bordeaux legjobb fehérborait készítik, áldását adta a testvérek terveire.

Igazi úttörőkként kezdték el a vállalkozásukat, 200 hektár földet vásárolva ezen a szűz területen 1996-ban.

Jelenleg 136 hektáron folyik szőlőtermesztés, az ültetvényeket többségét az 1990-es évek közepén telepítették, ezek átlagéletkor közel 15 év. A terület nagyobb részén pinot gris-t termesztenek, a maradék területen pedig egyenlően oszlik meg a malbec és cabernet sauvignon szőlők között.