Barátkozz a világ boraival karácsonykor is!

Hamarosan itt a karácsony, ami az ajándékozás mellett együtt jár rengeteg finomsággal is, mint a milliónyi fajta szaloncukor, a rengeteg féle sütemény, illetve az elmaradhatatlan mákos és diós bejglik. Nálunk már ével óta elmaradhatatlan kellékei az ünnepnek a különböző édes tokaji, portói és madeirai borok is, amik nemcsak tökéletes ajándékok tudnak lenni az édesebb szájú rokonok számára, de méltó helyük van az ünnepi asztalnál is, és nemcsak a desszertek idején!
Összegyűjtöttük a kínálatunkból azokat az édes borokat, amiket karácsonykor különösen szívesen fogyasztunk mi magunk is, néha talán túlságosan is! :)

Emlékszem, amikor először ittam portó típusú bort, ami még csak nem is portugál volt, hanem egy ausztrál, mégpedig egy "egyszerűbb" tawny. Máig tisztán emlékszem, hogy milyen hatást gyakorolt rám az a rendkívüli ízgazdagság, édes - de nem gelj - diósság. És a fura az volt, hogy a többiekre is hasonlóan hatott, nem lehetett még vitatkozni sem róla. Azóta persze Portugáliában is találtunk ilyen, sőt, még ennél jobb portóiakat, például az Alves de Souza pincészetnél. 

A pincészet Ruby Special Reserve-je még csak fellibenti azt a gyümölcsösséget, mint ami például a 2012-es Quinta da Gaivosa Porto LBV-ben vagy a  2009-es Vintage Port-ban már berobban.

Ugyanez a helyzet a Tawny Special Reserve-vel is, már ami a diósságot illeti, csak itt a legfinomabb diósbejgli folyékony változatához, a 20 éves Tawny-ig lehet eljutni. És ne feledkezzünk meg a fehér portóiakról sem, mint például az a 10 éves Porto White, aminek a komplex illatában felfedezhetőek a karácsonyi fűszerek, a narancsvirág, és maga a narancs is.


 
 











A portóiak után egyenes út vezetett a madeirai borokhoz is, amik ízvilágukban hasonlítanak a portóiakhoz, azonban mégis jól megkülönböztethetőek tőlük. Nehéz kiemelni bármelyiket is, de a 10 éves Boal mindenképp különleges élmény, hiszen a "szárazabb" madeirai borok közé tartozik, míg az 1999-es Colheita pedig egyszerűen csak remek!
 
És persze nem feledkezhetünk meg hazánk legnemesebb nedűiről, az aszúkról sem. A 2013-as Carpinus Aszút is bátran ajánljuk, higyjétek el, méltó helye van az ünnapi asztalnál!


Reméljük, hogy ezekkel a borokkal még édesebbé tudjátok tenni az ünnepeket! Boldog karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

Balázs, Krisztián és Zoli

Portói borok oldaláért kattintsatok ide!